Terug naar nieuws

Prairieplanten op de rotonde in Oosterbeek

Prairieplanten.

Als u regelmatig in Oosterbeek komt, heeft u het vast al gemerkt: de rotonde op de Utrechtseweg/Valkenburglaan, die Lensen hoveniers sinds 2012 geadopteerd heeft, is veranderd.

We merken dat de zeer hete en vooral droge zomers van de laatste jaren een grote impact hebben op het onderhoud van de rotonde. Om de rotonde tiptop in orde te houden is veel kostbaar water nodig. Daarom hebben wij gezocht naar een meer duurzame oplossing, die beter bestand is tegen veranderende klimaatomstandigheden. De aanwezige robuuste structuur met de Cortenstalen ringen is behouden en in samenwerking met Firma Lageschaar is de bodem én de beplanting aangepakt. De toplaag van de bodem bestaat nu uit lavasplit. Dit split heeft een groot waterbergend vermogen en bovendien heeft kiemend onkruid op deze grond weinig kans. Vervolgens zijn prairieplanten aangeplant. Een belangrijk kenmerk van deze planten is dat zij erg diep wortelen; ze gaan zelf op zoek naar water en voeding. Het gevolg is dat in tijden van droogte de planten en de grond niet volledig uitdrogen. En komt er eens een stortbui, dan dient deze bodem als buffer om het water vast te houden.
Op de rotonde hebben we de prairieplanten in combinatie met siergrassen aangeplant. Dit biedt een kleurrijke en fleurige combinatie. De rotonde blijft in alle seizoenen mooi, we hebben een duurzame, innovatieve oplossing gevonden en bovendien wordt ook de biodiversiteit gestimuleerd, omdat door de vele bloeiende planten het een feest is voor bijen, vlinders en andere insecten om de rotonde te bezoeken. Zo is de rotonde een levend schilderij geworden, dat het hele jaar door verandert.

Voordat de rotonde echt tot zijn recht komt moeten we nog even geduld hebben, we verwachten dat de eerste bloemen zullen verschijnen in mei en juni, de siergrassen zullen ons vast deze zomer verrassen. Dus binnenkort kunnen alle weggebruikers die dagelijks passeren weer genieten van een kleurrijke en fleurige rotonde in onze gemeente.

Op de hoogte blijven?

Actueel nieuws

Tuinnieuws

Wilt u af en toe tuinnieuws van uw hovenier ontvangen?

Voorjaar, zomer, herfst, winter elk seizoen heeft zijn eigen tuinwensen.

 

Aanmelden nieuwsbrief