Beplantingsplan

Beplantingsplan maken.

Een beplantingsplan maken is belangrijk om de tuin goed tot zijn recht te laten komen en voor de juiste groene verhoudingen in de tuin. Het is bewezen dat voldoende groen echt gelukkiger maakt. Door een beplantingsplan bepalen we waar welke tuinplant goed kan worden aangeplant in de tuin. Denk aan de volgende aandachtspunten:

  • Bepaal de huidige situatie. Dit omvat het bepalen van de grootte van de tuin, de bodemgesteldheid, de blootstelling aan zonlicht en de bestaande planten.
  • Bepaal het doel van het beplantingsplan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: beplanting om privacy te creëren, om biodiversiteit te bevorderen, om vlinders aan te trekken in de tuin. Kies planten die geschikt zijn voor dit doel, zoals kleurrijke bloemen, bomen voor schaduw, groenten en kruiden, of planten die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten.
  • Houd rekening met de grootte en groeiwijze van de planten: Zorg ervoor dat je planten kiest die passen bij de grootte van je tuin.
  • Kies verschillende soorten groepen planten, dit geeft meer rust aan de tuin dan overal 1 verschillend plantje.
  • Vraag je af hoeveel tijd aan tuinonderhoud je kunt en wilt gaan besteden, dit kan ook bepalend zijn voor welke beplanting en erfafscheiding je kiest.

Een sierboom in de tuin is altijd mooi en een echte aanwinst.

Een sierboom in de tuin kan een mooie toevoeging zijn aan de omgeving. Zowel een sierkers als een steeneik zijn populaire keuzes als sierboom vanwege hun decoratieve waarde en relatieve weerstand tegen verschillende weersomstandigheden.

De sierkers staat bekend om zijn prachtige bloesems in het voorjaar en zijn mooie herfstkleuren. Er zijn verschillende soorten sierkersen, zoals de Japanse sierkers (Prunus serrulata) en de sierkers ‘Kanzan’ (Prunus serrulata ‘Kanzan’). De Japanse sierkers heeft een brede kroon en is geschikt voor grotere tuinen, terwijl de sierkers ‘Kanzan’ compacter is en geschikt voor kleinere tuinen.

De steeneik (Quercus ilex) is een wintergroene boom met donkergroene bladeren. Hij is relatief onderhoudsvrij en kan goed tegen droogte en warmte. De steeneik kan een mooie structuur bieden aan de tuin en kan ook dienen als schaduwboom.

Een boom in de tuin zorgt voor natuurlijke schaduw, erg fijn nu de Nederlandse zomers ook steeds warmer worden. Welke sierboom het beste in uw tuin past, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de tuin, de grondsoort, de blootstelling aan zonlicht en je persoonlijke voorkeuren.

Enkele populaire sierbomen zijn de Japanse esdoorn, magnolia, kersenbloesem, es en berk. Bij het kiezen van een sierboom moet rekening worden gehouden met factoren zoals de grootte van de boom, de groeisnelheid, de bloeitijd en de omgeving.

Plantenencyclopedie.

Er zijn heel veel verschillende soorten planten, struiken, heesters en bomen. Behalve in plantenboeken kunnen we tegenwoordig heel veel vinden op internet. In de plantenencyclopedie van “De tuinen van Appeltern”, kun je ook heel makkelijk een bepaalde plant opzoeken, klik hier. Ook is het leuk om foto’s van planten te bekijken op Instagram of Pinterest, kijk voor informatie over klimplanten ook op onze website pagina, klik hier.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het maken van een tuinontwerp, de tuinaanleg of het tuinonderhoud van uw tuin? De mensen van Lensen geven uw graag antwoord op uw tuinvragen. Maak een afspraak.

026 33 33 134

info@lensenhoveniers.nl

Neem contact op