Klimplanten

Klimplanten in de tuin:

Klimplanten zijn een geweldige aanvulling op elke tuin. Ze voegen hoogte, textuur en kleur toe, en kunnen helpen om onaantrekkelijke structuren of muren te bedekken. Een pergola in de tuin geeft diepte en sfeer, het onderbreekt de zichtlijnen. Het is mooi bij een pergola om er een klimplant tegen aan te laten groeien. Bepaalde klimplanten zorgen ook voor extra schaduw in de tuin. Welke klimplant kunt u dan het beste kiezen? En kiest u voor een langzaam of snelgroeiende klimmer? Vragen die voor u zelf vaak moeilijk zijn te beantwoorden maar waar de hovenier u in kan adviseren.

Ook tegen een schuurmuur, een tuinhuis of schutting is het mooi om klimplanten te planten, ze geven een sfeervolle groene uitstraling aan uw tuin. Het is wel belangrijk dat de klimplanten voldoende mogelijkheden hebben om zich te hechten. Je kunt hier extra ondersteuning voor aanbrengen d.m.v. een rekje, draden of een frame waar de ranken en stelen zich aan kunnen hechten.

Hoe groeien klimplanten?

Er zijn veel verschillen in groeiwijze en manier van hechten bij klimplanten zoals:

  • Door middel van hechtwortels, zoals de klimop en klimhortensia.
  • Door middel van haakvormige stekels, zoals rozen. (deze moet je wel aanbinden)
  • Door middel van stengelranken zoals de druif en passiebloem.
  • Door middel van bladstelen zoals de Clematis.
  • Door middel van bladranken zoals de Lathyrus.

Als u een klimplant tegen uw huis laat groeien zorg dan dat u regelmatig snoeit zodat uw raamkozijnen, deuren, dakgoten enz. niet worden overwoekerd.

Populaire klimplanten die goed gedijen in de meeste tuinen:

  1. Clematis: Clematis is een van de populairste klimplanten vanwege de mooie bloemen in verschillende kleuren en maten. Ze zijn winterhard en kunnen in de meeste grondsoorten groeien.
  2. Kamperfoelie: Kamperfoelie heeft geurige bloemen die in de lente en de zomer bloeien. Het kan goed groeien op een muur of een hek en trekt vaak vlinders en bijen aan.
  3. Klimop: Klimop is een snelle groeier en is een goede optie om snel een muur of een schutting te bedekken. Het is wintergroen en kan zelfs groeien in de schaduw.
  4. Wisteria: Wisteria heeft mooie blauwe of paarse bloemen die een prachtig gezicht zijn als ze in bloei staan. Het kan wel enkele jaren duren voordat de plant bloeit, maar de resultaten zijn de moeite waard.
  5. Klimrozen: Klimrozen zijn ideaal voor het bedekken van muren of hekken en hebben mooie geurige bloemen in verschillende kleuren.

Afbeeldingen:

Op de foto’s hieronder ziet u verschillende klimmers die vrucht dragen, zoals een Kiwi of Druif. En bloeiende klimplanten zoals de Wisteria of Clematis. Kijkt u voor tuininspiratie ook op Instagram, klik hier of Pinterest, klik hier. Ook kunt u veel tuinfoto’s bekijken bij projecten die door de hoveniers zijn gerealiseerd, klik hier.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het maken van een tuinontwerp, de tuinaanleg of het tuinonderhoud van uw tuin? De mensen van Lensen geven uw graag antwoord op uw tuinvragen. Maak een afspraak.

026 33 33 134

info@lensenhoveniers.nl

Neem contact op