Terug naar nieuws

Tuintrend 2024

Tuintrend 2024: is het creëren van natuurvriendelijke, klimaatbestendige tuinen die ontspanning en rust bevorderen.

Enkele kenmerken en elementen die bij de tuintrend 2024 passen:

Natuurlijke beplanting voor insecten en biodiversiteit:

Kies voor een verscheidenheid aan planten die bloeien op verschillende momenten van het jaar om een continue bron van voedsel en habitat te bieden voor insecten, zoals bijen en vlinders. Denk aan planten zoals lavendel, salie, ijzerhard, en verschillende soorten bloeiende kruiden. De focus ligt op planten, zoals siergrassen en zomerbloeiers, die goed gedijen in de lokale omgeving. Denk aan soorten zoals vedergras, echinacea en sedum, die niet alleen mooi zijn, maar ook aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere bestuivers.

Klimaatbestendigheid:

Klimaatbestendige tuinen zijn gericht op waterbesparing en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Dit kan worden bereikt door middel van druppelirrigatie, regenwateropvangsystemen en het gebruik van droogtebestendige planten die goed gedijen zonder veel water. Integreer een regenton of regenwateropvangsystemen om regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin, waardoor je waterbesparing bevordert en tegelijkertijd het risico op wateroverlast bij hevige regenval vermindert. Zorg ook voor een goede afwatering.

Natuurlijke en ontspannende omgeving:

Tuinen worden ontworpen als oases van rust, waar mensen kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Elementen zoals zachte kleuren, organische vormen en natuurlijke materialen dragen bij aan een kalmerende sfeer. Creëer comfortabele plekken om te ontspannen en tot rust te komen, zoals een zithoek met zachte tuinkussens. Overweeg om elementen zoals een waterschaal voor de vogels of een vuurkorf om in de avond bij te zitten toe te voegen. Zorg ervoor dat er niet meer tuinwerk is dan dat je aan kan, dus kijk of het tuinonderhoud bij je past.

Duurzame materialen:

Kies voor duurzame en natuurlijke materialen zoals goede houtsoorten, Cortenstaal, natuursteen. Cortenstaal is een duurzaam en weerbestendig materiaal dat een moderne uitstraling geeft aan de tuin. Gebruik bijvoorbeeld een Cortenstalen plantenbak voor een kruidentuin.

Tuinfoto’s:

Op deze website staan veel tuinfoto’s, leuk om te kijken hoe een tuintrend zich ontwikkeld, klik hier. Kijk ook voor tuininspiratie op onze Pinterest pagina, klik hier.

Op de hoogte blijven?

Actueel nieuws

Tuinnieuws

Wilt u af en toe tuinnieuws van uw hovenier ontvangen?

Voorjaar, zomer, herfst, winter elk seizoen heeft zijn eigen tuinwensen.

 

Aanmelden nieuwsbrief