Terug naar nieuws

Tuintrends 2021

De basis moet goed zijn:

Tuintrends 2021, elk jaar zien we bepaalde trends in de tuin. Vaak lopen bepaalde trends ook lang door. Overkappingen zijn al geruime tijd zeer populair en worden nog steeds veel geplaatst. Laat je echter niet alleen leiden door een trend maar kijk vooral wat past bij je huis, de grootte van je tuin en de omgeving waarin je woont. Het is belangrijk dat je kiest voor iets dat lang meegaat, je gaat namelijk niet elk jaar je tuin veranderen. De basis moet goed zijn.

Tuintrends 2021; comfort en huiselijk:

In 2020 waren we allemaal door de pandemie meer aan huis gebonden. Hierdoor kwam het besef hoe fijn het is als je een tuin bezit. Het maakt niet uit of je tuin groot of juist klein is. Het moet een fijne buitenplek zijn met voldoende privacy. De tuin is de laatste jaren steeds meer een verlengstuk van de woonkamer geworden. We zien dan ook dat een veranda, overkapping of tuinhuis al meerdere jaren populair is en dat blijft nog wel even. Het biedt extra mogelijkheden om langer buiten te zitten. In de tuin is er behoefte aan een huiselijke uitstraling, dus zorg voor de juiste verhoudingen en voldoende beplanting. Niemand kijkt graag naar een saaie muur, maar het ziet er al heel anders uit als er planten tegenaan groeien of een leuke spiegel opgehangen is.

De juiste tuinverlichting vergroot het huiselijke en comfortabele gevoel. Hierdoor kijk je ook in de avond leuk in je eigen tuin en niet in een donker gat.

Wat betreft tuinmeubels zien we dat er ook het aankomende jaar vooral wordt gekozen voor comfort, een fijn terras met goede tuinstoelen is dus belangrijk. Er moeten ook voldoende schaduwplekken worden gerealiseerd in de tuin. We zien de laatste jaren dat de zomers namelijk steeds warmer worden. Een dakplataan bij het terras kan voor veel natuurlijke schaduw zorgen.

Duurzaam en natuurlijk:

Duurzaamheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Kies voor materialen in de tuin die lang mee gaan. Zorg voor een goede basis en combineer dit met organische vormen zoals bijvoorbeeld potten van cortenstaal. Hoogteverschil kan je goed opvangen met schanskorven of een tufstenen muur. Tufsteen heeft een natuurlijke eigenschap met het voordeel dat er mossen en varens op groeien.

Elke tuin vraagt onderhoud, ook een tuin met natuurlijke materialen. Bestrating krijgt altijd groene aanslag dus maak het in maart schoon. Beplanting vraagt op tijd om een snoeibeurt, doe je niets dan wordt de tuin er niet mooier op. Door op tijd te snoeien behoud je de juiste zichtlijnen en blijf je plezier beleven aan de tuin.

Groen:

In huis zien we in 2021 steeds meer groene bladplanten. Ook jongeren worden blij van planten. Deze trend zien we zeker ook in de tuin. Van een helemaal betegelde tuin wordt niemand blij. Dus haal een aantal tegels eruit en plant groenblijvende struiken. De kleur van 2021 is groen, afgewisseld met blauw/paarse bloemen. Een mooi voorbeeld hiervan is de populariteit van “Liriope Muscari”, een vaste plant die altijd groen blijft en in het najaar bloeit.

Kleur staat bekend om de psychologische impact. Het heeft invloed op je gedrag en het nemen van de juiste beslissingen. Zo weten we dat groen rustgevend is. Het zorgt voor balans want het staat midden in het kleurenspectrum. Wat heel fijn is; GROEN zorgt voor ontspanning en dat kun je na een drukke dag nou net goed gebruiken. Zorg dus voor voldoende groen in de tuin. Voor meer tuinfoto’s, klik hier. Bekijk ook eens de tuinfoto’s op onze Instragram pagina, klik hier.

Op de hoogte blijven?

Actueel nieuws

Tuinnieuws

Wilt u af en toe tuinnieuws van uw hovenier ontvangen?

Voorjaar, zomer, herfst, winter elk seizoen heeft zijn eigen tuinwensen.

 

Aanmelden nieuwsbrief